Koşarken doğru kıyafetleri giymek hem konforumuzu hem de performansımızı arttırarak koşudan daha fazla keyif almamızı sağlar.
Maratonlar, patika koşuları ve günlük koşu antrenmanları sırasındaki hava koşulları "koşu kıyafetleri" seçimimizi etkileyen en önemli
faktörlerden biridir. Peki Koşarken nasıl Giyinmeliyiz ? Kadın ve Erkek Koşu Kıyafetleri Nasıl Olmalı ? Ilık & Sıcak Hava ve Rüzgarlı & Soğuk hava koşu kıyafetleri nelerdir? gibi sorularınıza cevap bulmak için blog yazımızı okumaya devam edin...
Ilık & Sıcak Hava Koşu Kıyafetleri : Genel olarak ılık havalarda tercih edilmesi gereken koşu kıyafetleri , teri vucudumuzdan uzaklaştırarak kuru kalmamızı sağlamalı ve bizi güneşin UV ışınlarından korumalıdır. Ilık & Sıcak bir havada ihtiyacımız olan koşu kıyafetleri :
Rüzgarlı & Soğuk Hava Koşu Kıyafetleri : Hava sıcaklıkları düştüğünde kıyafetlerde yalıtım ön plana çıktığı için koşu kıyafetleri yazlık modellere göre kalınlaşır. Ancak koşu sırasında vücut ısımız yükseleceği için kalınlaşan kumaşların nefes alabilirlik özelliklerini kaybetmemeleri gerekir. Rüzgarlı & Soğuk havada ihtiyacımız olan koşu kıyafetleri :
Uzun Kollu Koşu Tişörtü & Üstü
Koşu Yeleği , Koşu Rüzgarlığı & Yağmurluk veya İnce Softshell Mont
Koşu Kıyafetleri genellikle performans ürünleri olduğu için markalar etiketleri üzerinde ürünlerin gösterdiği performans değerlerini ve özelliklerini belirtirmektedirler. İhtiyaçlarımıza göre bu özellikleri değerlendirmeli ve satın alma tercihlerimizi bu doğrultuda yapmalıyız.
Bu özelliklerden bazıları :
Ter emicilik : Ter emici kumaşlar , koşu sırasında oluşan teri vucudumuzdan uzaklaştırarak kuru kalmamızı sağlar ve konforumuzu arttırır .
Hızlı Kuruma : Polyester ve Naylon gibi kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha hızlı kuruduğu için koşu ve yürüyüş sırasında daha fazla konfor sağlar. Pamuklu kumaşlar uzun süre ıslak kaldığı için kesinlikle koşu yaparken tercih edilmemelidir.
UV Koruma : UPF dereceleri kıyafetlerin güneşin UVA ve UVB ışınlarından ne kadar bizi koruduğunu gösterir. Güneş kremlerinde olduğu gibi ne kadar yüksek rakam , o kadar iyi koruma anlamına gelir.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için "UV Korumalı Kıyafet nedir ?" başıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Koku Yapmama : Koşu Kıyafetlerinde sıklıkla kullanılan ve önerilen Polyester kumaşlarda koku probleminin önüne farklı metodlarla ( anti-bakteriyel özellik) geçilebilmektedir. Ancak Pamuk veya Polyester istisnasız her kumaş üzerinde ter uzun süre bekletilirse koku yapar. Bu sebeple spor sonrası en kısa sürede bu ürünlerin yıkanması tavsiye edilir.
Parmak geçme özelliği : Kış aylarında tercih edebileceğimiz uzun kollu koşu üstlerinde bulunan parmak geçme özelliği daha fazla örtme sağlayarak ekstradan eldiven ihtiyacınızı ortadan kadırır.
Katlanabilirlik : Bazı koşu rüzgarlıkları & yağmurlukları ve yelekleri kendi ceplerine katlanarak çok az yer kaplaması sağlanmak üzere tasarlanmıştır. Bu sayede ihtiyaç olması durumunda üzerinizden çıkartarak elinizde kolaylıkla taşıyabilirsiniz.
Yalıtım: Kışlık koşu kıyafetlerinde kumaş iç yüzeyi traşlanarak daha fazla yalıtım özelliği kazandırılır.
Delikli kumaşlar : Ekstra havalandırma sağlamak için daha çok ısınan sırt , koltuk altı ve yan panellerde kullanılır.
Sürtünmeyi önleyen dikişler : “Flat-lock” adı verilen dikiş teknolojisi ve yapıştırma dikiş metoduyla üretilen koşu kıyafetleri sürtünmeyi önlediği için koşu ve doğa yürüyüşü tişörtlerinde tercih edilmelidir.
Aşağıda spor tişört modellerimizde kullandığımız "Flat-Lock" Dikiş örneğini görebilirsiniz.
Reflektif baskılar : Daha çok gece ve ışıklandırmanın az olduğu bölgelerde yapılan koşularda sürücüler tarafından görünür olmayı sağladığı için çok önemlidir.
Cepler : Kimlik , kredi kartı ve anahtar gibi yanımızda mutlaka olması gereken eşyalar için gereklidir. Yazlık modellerde genellikle şortlarda & koşu taytlarında , bazı modellerde koşu üstlerinde bulunur.
Yukarıda anlatılan koşu kıyafetleri özelliklerine sahip bazı örnekleri aşağıda görebilirsiniz . Hızlı Kuruma Özelliğine sahip Koşu Boxer ,Koşu Tişörtü ve Cepli Kadın Koşu Taytı..
POLYESTER : Ter emici , hızlı kuruma özelliği bulunan Polyester kumaşlar farklı isimler altında farklı markalar tarafından kullanılmaktadır. Her Polyester Kumaşın aynı performansı göstermediği unutulmamalıdır.
Bu konuda daha fazla bilgi için : "Doğa Yürüyüşü ve Spor Tişörtler neden Polyester? " Başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
MERİNO YÜN : Merino yünden üretilen kumaşlar ter emici ve hızlı kuruma özlliklerinin yanında doğal olarak antibakteriyel özelliğe sahiptir ve terlemeyle oluşan kötü kokuları minimize eder.
Ayrıcı ısı regülasyonunu çok iyi sağlarlar ; yazın serin kışın sıcak tutma özelliğine sahiptirler.
NAYLON : Ter emici ve hızlı kuruma özelliği olan naylon kumaşlar , hem karışım halinde hem de tek başına sıklıkla performans giysilerinde kullanılmaktadır.
Özellikle çok dayanıklı olmasından dolayı koşu şortları , koşu taytları ve yağmurluk&rüzgarlıklarda tercih edilir.
KOŞU KIYAFETLERİ AKSESUARLARI :
KOŞU BOXER: Hızlı kuruyan Teknik Kumaştan üretilmiş koşu boxer modelleri genelde kalınlık yapmayan dikiş teknolojileri ( flat-lock ) kullanılarak üretilmektedir ve hareket sırasında sürtünmeyi en aza indirir. Genellikle dört yöne esneyen kumaştan üretilen bu ürünler bacakları tamamen sararak hareket özgürlüğü sağlar ve sürtünmeyi engelleyerek pişik probleminin önüne geçer.
ŞAPKA & BERE: Baş bölgesinin diğer vucut bölgelerine göre sıcaklık değişimlerinden çok daha hızlı etkilendiği unutulmamalıdır. Özellikle soğuk havalarda başımızı koruyacak polar bere & boyunluk modelleri veya yün koşu bereleri oldukça faydalıdır.
Yaz aylarında nefes alabilir hafif koşu şapkalarını da tercih edebilirsiniz.
ELDİVEN: Soğuk havalarda ter emici ve nefes alabilir koşu eldivenleri tavsiye edilir.
KOŞU BANDANASI: Boru şeklinde üretilen bu bandana modelleri farklı bağlama şekilleriyle gerektiğinde baş bölgenizi , gerektiğinde boyun ve tamamen yüzünüzü kapatacak şekilde kullanılabildiğinden oldukça kullanışlıdır.
ÇORAP : Yoğun bir antreman sırasında ayaklarımızda çok fazla terleme oluşması ; teri uzaklaştırma özelliği olan sentetik ve yün çoraplar giyilmemesi durumunda su toplamalarına neden olur .
Bu sebeple hafif tempolu antremanlar dışında pamuklu çoraplar tercih edilmemeldir.